Werken moet je! Labbekak!

 

Werken moet je! Labbekak!

Ze hebben het zwaar te verduren, zij die niet werken. De ww-ers en bijstandtrekkers. Een stel generaliserende mannen genaamd Mark Rutte en Hans de Boer, heeft het op ze voorzien. Maar ja dat roepen ze natuurlijk over zichzelf af. Ze hebben immers het adres van het UWV als favoriet in hun navigatie staan, rijden daar bij ontslag meteen naartoe om hun hand op te houden voor een uitkering én nemen het niet zo nauw met zoeken naar nieuw werk. Waarom werken of naar werk zoeken? Ze hebben immers een uitkering.

Deze mannen zijn compleet wereldvreemd of hebben op z’n minst een chronisch gebrek aan nuancerend vermogen. Het vermogen te nuanceren is ook niet iets wat je zomaar hebt. Daar moet je aan werken!


 

Wij zijn er wel klaar mee. Populistische prietpraat en #GebakkenLucht van elitaire, generaliserende en wereldvreemde mensen die op een denigrerend toontje de minder bevoordeelde mensen van ons land die niet (kunnen) werken vakkundig wegzetten.

Hans de Boer, a.k.a Labbekak

Vandaag was het Hans de Boer, voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW, in de volkskrant die zegt dat we zo’n 1.2 miljoen uitkering-  en bijstandstrekkers hebben in Nederland. Hij zet ze weg als labbekakken (?) en zegt dat ze moeten werken.

‘Mensen die goed van lijf en leden zijn, moeten aan de slag. We hebben bijna 700 duizend WW’ers en een half miljoen bijstanders! (…)  “Weet je wat ik vind? Al die labbekakken die hier in een uitkering zitten, díé moeten aan het werk.”

Allereerst Hans, get your facts straight. We hebben ‘slechts’ 430.000 ww-ers en 425.000 bijstand-genieters. 855.000 totaal, scheelt maar 345.000 op hun reet zittende Nederlanders.

Wie werken er niet in Nederland?

855.000 Labbekakken

Voordeel is dat je zo’n 345.000 mensen minder hebt geschoffeerd dan je dacht. Elk nadeel heb z’n voordeel zullen we maar zeggen.

Hoe kan het toch dat in het wereldbeeld van Hans mensen hier genoegen mee zouden nemen. Het overgrote deel van de Nederlanders wil niets liever dan werken, zijn eigen broek ophouden en niet afhankelijk zijn van uitkeringen. Die generaliserende #GebakkenLucht die mensen zoals Hans uitkramen helpt niemand en zeker niet zijn eigen imago of dat van het VNO-NCW. Hans de Boer, #GoBakYourself!

Maar het kan nog erger…

Het kan nog erger, of niet Mark Rutte?

Op het voorjaarscongres van de VVD gaf Mark Rutten afgelopen maand een speech aan zijn achterban. (Kijk minuut 12:17 tot 12:50)

” Maar hoeveel mensen die op een gegeven moment hun baan verliezen hebben niet meteen het adres in hun hand van het UWV om een uitkering aan te vragen. Ik snap dat niet. Dan vind ik dat als dat gebeurd in je omgeving je iemand best even mag bijsturen en zeggen: joh, die uitkering als het echt niet lukt komt die wel. Maar laten we eerst eens even kijken of jij niet gewoon door kan gaan met werken. Laten we daar nou eens even voor zorgen. Vraag geen uitkering aan, maar zorg ervoor dat je weer aan de slag komt. En als het echt niet lukt, nogmaals, dan is er natuurlijk een fatsoenlijke uitkering.”

Het denigrerende toontje van Mark in deze speech in ongeëvenaard. Mark snapt niet waarom je naar het UWV zou gaan na je ontslag. Hij doet net alsof mensen geen moeite doen om weer zo snel mogelijk te kunnen werken. Laten we eerst kijken of je niet kan blijven werken, laten we dat eens doen. Hoe kunnen we zo’n man nog serieus nemen?

Emiel Roemer sprak er, terecht naar onze mening, al schande van. Hij wees Mark op zijn #GebakkenLucht door aan te geven dat je verplicht bent om je bij het UWV te melden, anders vervalt je recht op een uitkering. Niet gek dus dat we allemaal massaal naar het UWV rennen bij ontslag!

De Minister-President krabbelde natuurlijk terug toen zijn uitspraak nieuws werd. In een facebook vraagsessie met het volk zei hij had hij het allemaal niet zo bedoeld had en te scherp en onduidelijk had geformuleerd.

Werken of WW?

#GebakkenLucht Mark! Hij sprak tegen zijn achterban, hield een populistisch praatje en nam het gewoon niet zo nauw met de feiten. Hij bereidt zo’n speech natuurlijk uitgebreid voor en gaat ons nu vertellen dat hij het niet zo bedoeld had. #GoBakYourself Mark!

Kwestie van beter voorbereiden en een beetje nuance aanbrengen in je verhaal! Zelfs wanneer je predikt voor eigen parochie kijken we mee. Had hij kunnen weten, de video van zijn speech staat nota bene op de site van zijn eigen partij.

Nuanceren kun je leren! Je moet er alleen aan werken!

Als kers op de taart is het uitgerekend Mark Rutte die vanochtend Hans de Boer verwijt ongepaste uitspraken te doen door uitkeringsnemers Labbekakkers te noemen. Klassiek gevalletje pot verwijt de ketel en #GebakkenLucht lijkt ons.

Deze mannen zijn compleet wereldvreemd of hebben op z’n minst een chronisch gebrek aan vermogen te nuanceren. Het vermogen te nuanceren is ook niet iets wat je zomaar hebt. Daar moet je aan werken!